HTML

filmes_offos

szabad a tánc, szabad az off apropó: filmek

Friss topikok

What is important to spread disorder, not to eliminate it.

2010.10.09. 23:39 anheszenamon

 

Első filmnek egy általam nemrég látott és eléggé vegyes érzelmeket kiváltó filmet tennék be.A címadó idézet Salvador Dalítól származik, akit lehet szeretni, lehet utálni, de egy biztos, közömbösnek lenni semmiképpen. A Little Ashes - Kis hamvak című film életének egy olyan szakaszát dolgozza fel, amit mindenáron meg akart óvni a nyilvánosság elől: kapcsolatát Frederico Garcia Lorca andalúziai költővel. Erről a kapcsolatról egy, a halála után előkerült naplóból értesült a világ. Akinek nincs túl sok fogalma Dalíról, annak nem fog tetszeni a film. Aki némiképpen (sőt talán egy kicsit még jobban) tájékozott a témában, az le fog sokkolódni.

Én úgy indultam neki a filmnek, hogy miért pont kedves "twilight Edward" vagy "Cedric a herripotterböl" játssza Dalít? Ezért nem néztem meg sokáig, de aztán félretoltam az előítéleteimet. A filmben szerintem nagyon jól visszaadta a karaktert, különösen a végén, amikor a kiforrott őrült-zsenit alakítja, nem mellesleg hasonlít is rá.

Az semmiképp se nézze meg a filmet, aki utálja a melegeket, nekem semlegesek, de volt pár rész a filmben, amit kissé eltúloztak és a hányinger kerülgetett. Mindazontál visszaadja azt a szorongást, küszködést és vágyakozást, amit egymás iránt érezhettek.

Itt még mielött beilleszteném a trailert, késztetést érzek, hogy pár gyakorlati tanáccsal lássam el a népet.(nem olyasmikre gondolok, hogy hozzál vödröt a hányásnak meg egy csomag százaszsepit a holdsütötte folyóban lubickoló párocska gyötrődéséhez) Inkább háttérinformációk megszerzésére buzdítok mindenkit. Érdemes megnézni Az andalúziai kutya című rövidfilmet(bár abból is biztos fogok posztot csinálni), nem árthat az Aranykor sem, ezekben mind közreműködött Dalí. Fontos még utánanézni a szürrealizmusnak, Lorcának, Bunuelnek és természetesen Dalínak.

 

_  Little Ashes, (rendezte:Paul Morrison, 2008)      www.imdb.com/title/tt1104083/   _

 

 

 

 

  

1 komment

Címkék: salvador dali életrajzi film

A bejegyzés trackback címe:

https://filmesoffos.blog.hu/api/trackback/id/tr882358864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.10.11. 15:21:02

Dali az igazi őrült művész mintapéldánya
ugyanúgy ahogy
Einstein-t (fotóját) szokták előszedni, mint az igazi őrült tudós mintapl-át, hihihi :)))
süti beállítások módosítása